Brettseiling del 2 og noen rekorder

0 Comments

Det kan gå virkelig unna dersom er seilbrett med alt av perfekt utstyr og perfekte forhold får opp farten. Et slikt brett kommer lett opp i hastigheter på over 20-30 knop. Men det er målt hastigheter helt opp til over 50 knop. Uten tvil at det går unna og at den utøveren som skal behandle brettet og seilet i en slik fart må være erfaren og kunne sine saker.

20-30 knop tilsvarer 37 til 55 kilometer i timen, men farts rekord som er satt ble satt i 2012 og lød på 52,05 knop – det blir da omregnet til nesten 100 kilometer i timen.

Mange rekorder

Brettseiling har fått en godt respektert plass i Guinness Rekord boken med mange forskjellige typer rekorder men da selvfølgelig med et seilbrett i sentrum.

Nordligste seilbrett tur har blitt gjort av hollenderen Garard-Jan Deniel Goekoop. Han seilte på et seilbrett langs kanten av isflak i Nordishavet. Han var doktor på det hollandske ekspedisjons skipet «Plancius» i 1985. Rekorden ble satt på 80º 40.3′ N., 13º 43′ E.

Den lengste bølgen noen surfet på skjedde I Peru I august I 2013. Da surfet Camille Juban på en bølge som varte i like over 7 minutter.

Den eldste brettseileren som er registrert er en Australier som er født i november 1913. Etter at han ble pensjonert i 1986 begynte han med brettseiling og var ute og seilet to tre ganger i uken på sjøene rundt Sydney i Australia. Rekorden sier dessverre ikke noe om hvor lenge han holdt på eller om han fortsatt seiler i dag. Det er vel helle tvilsomt om han enda seiler – da hadde han jo vært over 100 år gammel.

Den lengste seilbrett turen som noen gang er foretatt er på 8120 kilometer! Hele turen gikk langs kysten av Brasil og seilt i perioden fra mai 2004 til juli i 2005 av to menn. Dette skal ha vært et opplegg som skulle være en del av en ekspedisjon med navnet «Blue Destination Expedition». Rekorden sier ingenting om hvordan seilturen gikk eller hvordan de løste saker med mat og drikke og ikke minst søvn. En lang og slitsom tur må det jo ha vært uansett

Verdens lengste seilbrett

I 1986 satte Norge også en record innenfor seilbrett historien – verdens lengste seilbrett. Brettet tok hele 20 seilere og 2 coxer eller styrmenn er vel et bedre norsk ord på dem. Denne rekorden ble satt i Fredrikstad. Brettet var 50 meter langt og rekorden ble godkjent av Guinness Rekord bok.

Mestvinnende utøver innen sporten er en herremann fra Sveits som heter Bjorn Dunkerbeck. Han har hele 41 titler verdensmester titler i forskjellige grener av sporten. Alt har skjedd i perioden fra 1988 til 2001.

Norge har jo også flere titler innen sporten opp gjennom årene, men ingen av de som har i nærheten av dette antallet mesterskapstitler.

Slik kunne jeg ha fortsatt og funnet frem rekord på rekord, men dette får være nok for denne gangen. Kanskje kommer jeg tilbake med en ny sak om temaet senere. Hvem vet?