Brettseiling

0 Comments

Seiling er mer enn bare den båten med seil ute på sjøen vi ser om sommeren. Seilsporten omfatter alt fra den lille båten med en person ombord til de store båtene som seiler jordomseiling og konkurrerer i åpent hav. Og i tillegg så er også brettseiling inne i samme sporten. Men også her som i alle andre sporter er det mange underliggende varianter igjen. Vanlig klassiske brettseiling eller bølgeseiling, freestyle eller race.

Klassisk brettseiling

Vanlig «gammel» brettseiling slik vi har kjent den i mange år er et brett som brukes oppe på vannet med et seil og som igjen betjenes av en person stående på brettet. Denne sporten er en blanding av mange ting. Seiling, surfing, fellestrekk med skating på rullebrett på land, snowboard på brett på snø eller surfing på bølgene med bare et brett uten seil.

Et klassisk brett består av selve brettet som man skal stå på ute på vannet, Masten, seil, bom, finne eller kjøl og trapes. Stemmer alle disse elementene er et bare å seile i vei utover på sjøen.

Brettseiling oppstod på Hawaii på 60 tallet. Det ble ingen stor suksess direkte, men det skulle ta over 20 år før det ble en hit. Så gikk det en 10 års periode før sporten nesten døde igjen. I det nye årtusenet skjedde det mye i sporten og utstyret. Mye av utstyret fikk nytt design og sporten blomstret opp igjen.

Det var flere personer som var sterkt involvert i dette, men det var kun en norsk person nemlig Svein Rasmussen. Han flyttet blant annet til Thailand for å starte produksjon av seilbrett der. Han står også bak mange forandringer av utstyret slik at det har blitt mye mer bruker vennlig enn det det var før årtusenskiftet.

Perfekte forhold

Det er mange steder i verden det finnes sjø og vind som er to hovedelementer for brettseiling. Men langs den norsk langstrakte kysten er det også perfekte forhold mange steder. Det er vel forholdsvis kjølig i store perioder av året, men det finnes jo utstyr som drakter som benyttes for å holde varmen i kroppen. Hansker og hette osv finnes jo også så null grunn til ikke å kunne surfe nesten året rundt. Det er vel faktisk den kjøligste tiden av året som gir de beste forholdene med vind og bølger. Men det er vel først og fremst «proffene» som er ute på den årstiden.

Mange gode resultater

Norge har hatt flere utøver i verdensklasse opp gjennom årene. Det finnes både norske verdensmestere og europamestere. Den mest kjente er vel Jorun Horgen som har mange mesterskap og medaljer både i VM, EM og OL. Hun hadde sin storhetstid på slutten av 80 tallet og inn på 90 tallet. Andre utøvere med gode resultater er Andres Føyen, Andres Løken, Jan Wanggard og Jannicke Stålstrøm. Wanggaard ble verdensmester allerede i 81, mens Anders Løken er Verdensmester i 2007.

Mye skjer på egenhånd i denne sporten, men det finnes klubber opp gjennom hele landet som organiserer både konkurranser og treninger osv. for utøvere av sporten.