Jordomseiling

0 Comments

Den første jordomseilingen som ble fullført ble gjennomført av Juan Sebastián Elcano og resten av medlemmene i mannskapet til Ferdinand Magellan som gjennomførte denne reisen i 1522. Den første solo rekorden ble satt av Joshua Slocum med båten Spray i 1898.

Det fleste solo seilasene som forsøker seg på jordomseiling starter fra Europa. På grunn av hvordan de forskjellige kontinentene ser ut og er formet, så blir jordomseiling gjennomført ved å seile i Sørishavet rundt Antarktis, passering gjennom Cape Horn, Kapp det gode Håp og Cape Leeuwin. Siden 1918 har også Panama stredet vært et alternativ, men der er det umulig å seile gjennom uten å bruke motorkraft, men også lange strekninger av kanalen kan seiles med seil som fremdriftskraft.

Jordomseiling kan gjøres i to retninger – vestover eller østover. De dominerende vindene og strømmene (utenfor tropiske områder) gjør reisen østover på den sørlige halvkule raskere, og de fleste skippere og yachter som seiler foretrekker denne ruten. I dag utfører multihullene mye bedre enn monohullene og seiler til de beste tidene. Fritidsbåtskippere som foretrekker tropiske hav går som oftest vestover, ved hjelp av vekselvinder (og Panama-kanalen).

De mest berømte seilasene rundt jorden er:

The Vendée Globe er et seilas som går Jorden rundt uten stop og det er et soloseilas. De benytter IMOCA 60 båter. The Volvo Ocean Race eller tidligere “Whitbread Round the world”. Regnes for å være et av de mest krevende i seilsporten. Her har Knut Frostad deltatt to ganger, og i dag er han direktør for seilasen.

The VELUX 5 Oceans Race er nok et soloseilas, men med flere stop underveis. De benytter også IMOCA 60 båter. De har tidligere vært kjent som “The BOC Challenge” eller “Around alone”. The Barcelona World Race er en seilas som går uten stop med to seilere som seiler i IMOCA 60 båter. The Clipper Round the World Yacht Race har flere stopp underveis i sitt seilas rundt jorden. Seilasen er for amatører som mannskap og de seiler med Clipper 70 båter.

Tidligere seilaser har vært;

The Sunday Times Golden Globe Race, ble avholdt i 1968-1969, den første Jorden rundt seilasen. The BT Global Challenge, var et seilas som ble holdt hvert fjerde år og fulgte ruten vestover. The Race, var en seilas som ble avholdt i 2000 og ble seilet med multihuller. The Oryx Quest, avholdt i 2005, og startet fra Qatar. Dersom det settes noen form for rekord, så må de godkjennes av «World Sailing Speed Record Council» (WSSRC).

Ifølge WSSRC så er det flere regler som må oppfylles for at en rekord skal godkjennes. Lengden på seilasen må være på minst 21 600 nautiske mil og ha benyttet korteste mulige strekning begge veier ut fra havnen det startes i, og det skal ikke gå syd for 63 ° S. Storsirkelavstandsformlene skal brukes, forutsatt at den store sirkellengden er 21 600 nmi. Det er lov å ha ett enkelt veipunkt for å forlenge det beregnede sporet. Ekvator må krysses. I virkeligheten betyr dette at båten skal passere et veipunkt på eller ikke langt fra antipoden til startporten på reisen (den nøyaktige plasseringen avhenger av hvor kort kortest mulig spor er). For eksempel starter Vendée Globe ved 46 ° N 2 ° W, og har et veipunkt ved 57 ° S 180 ° E, og bare så vidt tilfredsstiller avstandskravet. Deltakerne trenger ikke å gå til antipoden ved 46 ° S 178 ° E siden rundingen av Afrika gir ekstra avstand.