Kongelig gull i seiling

0 Comments

At vårt kjære kongehus er mangfoldig er noe alle nordmenn er klar over. Våre kongelige støtter opp om og er med på masse mer enn hva jeg forbinder med kongelig arbeid. Men det er vel nettopp derfor at flere av våre konger har fått tilnavnene «Folkekongen». Men var du klar over at vårt kongehus også har en olympisk gullmedalje?

Kongelig Gull

For snart 90 år siden i 1928 tok daværende Kronprins Olav Gull i seiling i Olympiske leker i Amsterdam. Noen flere olympiske medaljer har ikke kongehuset vårt, men Kronprins Harald – i dag Kong Harald – har kvalifisert seg til hele tre forskjellige OL. Tokyo, Mexico og Vest Tyskland i henholdsvis 64, 68 og 72. Ganske unikt at far og sønn representerer sin nasjon innen samme idrett i forskjellige generasjoner. Og det at det er de kongelige gjør det enda mer unikt.

Når Kong Olav gikk bort så hadde han hele 75 års erfaring innen seiling. Dette har garantert Kong Harald arvet en del av og har også mange års erfaring i dag. Harald klarte aldri å kopiere sin fars Olympiske bragd, men han har mange andre store resultater. Han er verdensmester og Europamester ved flere anledninger i forskjellige klasser. Første gang i 1987 i klassen for bane- og havseilas med båten ”Fram X”. Så ble Kongen og hans mannskap Europamestere i 2005 i havseilas. Og sommeren 2008 ble Hans Kongelige Høyhet igjen Verdensmester i seiling. Denne gangen i klassen for klassiske 8 metere. Dette mesterskapet ble arrangert i hjemlige farvann ved Hankø utenfor Fredrikstad. Denne seieren ble for øvrig vunnet med Kong Olavs gamle båt «Sira», som var restaurert for anledningen.

Kronprins Olav

Kronprins Olav startet sin seiler karriere som femten åring med en båt Kong Haakon ga ham i bursdagsgave. Hans første båt var en 22 kvadratmeter med navnet «Teddy». Oppkalt etter presidenten i Amerika – Theodore Roosevelt. Kong Haakon var marineoffiser, så at kronprinsen skulle lære om seiling og sjøen var nesten en selvfølge.

Den første båten fikk ingen resultater å vise til i konkurranser, men «Teddy II» vant kronprinsens første konkurranseoppdrag – Bergenspokalen i 1922.

Den neste båten var «Oslo» – en 6 meter bygget i 1925. Men denne båten ble det både kongepokal i landsregattaen og noen år senere altså Gullmedalje i de Olympiske leker i Amsterdam.

Det var også i skyggen av OL forlovet seg hemmelig med Prinsesse Märtha.

Kronprins Harald

Kong Harald eller den gangen kronprins Harald fikk sin første båt allerede som 11 åring i 1947. Men året før var han allerede i gang med sin seiler karriere. Da var han med som mannskap og slo sine storesøstre. Hans første båt var en 12,5 kvadratmeter. Etter det har det blitt både 5,5 meter, soling og havseilere.

Både Kong Olav og i dag Kong Harald har vært aktive også innen styre og stell i seilersporten. De har begge hatt verv i KNS – Kongelig Norsk seilforening og begge har deltatt aktivt både med organisering av idretten og opplæring av unge seilere. Et stort tilskudd og ære for sporten å ha aktive kongelige medlemmer med på laget!