Luksus motor yachter

0 Comments

Seilbåter og yachter finnes på alle hav og i alle land og ikke minst i mange størrelser. Litt mer sjelden er det å se de virkelige luksus båtene som finnes i verden. Det finnes ganske mange av dem, men de er godt spredt over hele verden. Men vi skal ikke så veldig langt sørover i Europa før vi finner et skipsverksted som veldig ofte er involvert i å bygge disse luksus seilerne og yachtene.

Men det er vel først og fremst motor Yachter de er spesialister på å bygge selv om det finnes mye mer på CV’en til Lürssen Yachts i Bremen-Vegesack i Tyskland.

Av de 10 største motoryachtene i verden så har Lürssen vært involvert i minst 50% av dem med enten bygging eller vært medvirkende i en eller sammenheng sammen med noen av de andre store verftene. Men den aller største av dagens yachter står Lürssen for alene som verft. Den båten heter Azzam og er rett over 180 meter lang!

Verdens Største

På websiden til magasinet Boat er verdens størst Yacht beskrevet slik; Denne båten er enda en «fjær i hatten» for Lürssen verftet i Tyskland. Det er ikke mange detaljer som er gjort offentlig om denne storstilte luksusbåten. Det er kun spesifikasjonene på båten som er offentliggjorte, og man vet at interiøret i båten er i en avslappet fra Empire stil. Det ryktes at båten har blitt bygd for et medlem i kongefamilien i Abu Dhabi i de forente arabiske emiratene. Teknisk ingeniør for båten har vørt Mubarak Saad al Ahbabi for eieren.

Båten har kan gjøre en imponerende fart på grunn av sitt innovative fremdriftssystem som består av ett vannstråle system – to stasjonære dyser i to retninger, som skyter denne 180 meter lange båten opp i en toppfart på over overveldende 31,5 knop. Båten er 17,5 meter lenger enn Båten til Roman Abramovich som heter Eclipse. Altså er dette tidenes verdens største yacht.

Mange verft

Det er endel flere verft som også bygger slike luksus båter. Bare i Tyskland finnes det flere. Blohm & Voss Schiffswerft und Maschinenfabrik GmbH er at annet meget tradisjonsrikt firma. Firmaet har tilhold på en øy like utenfor Hamburg. Verftet er 140 år gammelt i år. ThyssenKrupp eier i dag dette firmaet.

Lürssen er enda et par år eldre enn Blohm & Voss igjen. Og i løpet av årenes løp har firmaet fått mange avdelinger via oppbygning av firmaet og oppkjøp av andre firmaer.

I 1886 bygde Lürssen verdens første motorbåt. Dette var på oppdrag og i samarbeid med Gottlieb Daimler som trengte noe å plassere sin nye motor i. Og Friedrich Lürssen var alltid åpen for nye ideer og designet og bygde en båt til motoren uten forsinkelser.

I løpet av 1900 tallet har firmaet utvidet og er i dag 8 lokaliteter hvor det bygges skip. Først var i 1935, men de seks neste har kommet fra 1987 og til seneste utvidelse i 2013.

Det var litt om en virkelig luksus yacht. Jeg skal i den eller de neste artiklene mine skrive litt mer om noen av de andre store luksus båtene som er å finne i verden.