OL klasser i seiling del 2

0 Comments

Seiling er en stor sport på verdensbasis, og det arrangeres utrolig mange konkurranser og regattaer for folk i alle aldre og ikke minst størrelser på båtene. Fra de minste optimist jollene til de største havseiler båtene. Og seiling er en stor sport i de olympiske leker hvert fjerde år. Som jeg skrev om i en annen artikkel her så har Norge vunnet gull medalje i de olympiske leker i Amsterdam i seiling i 1928 med Hans Kongelige Høyhet Kong Olav.

I den første artikkelen her var jeg innom Laser, Finnjolle, 49er og 470. Hvor langt jeg kommer i denne saken før den blir for lang og kjedelig vet jeg ikke sikkert, men jeg skal i hvert fall skrive litt om flere Laser modeller, Nacra 17 og RS:X før jeg gir meg.

Here we go:

Laser

Laser Standard og Laser Radial er to forskjellige båter og to forskjellige olympiske klasser i seiling. Båten eller skrogret som det heter på fagspråket er det samme, mens seilets omfang er nesten 1/5 mindre samt at bunnmasten også er kortere. Alt annet er likt på begge modellene.

Laser Radial seiles stort sett av kvinner, da menn går over til Laser Standard, som er deres OL-klasse og som det konkurreres oftest i internasjonalt. Barn og unge seiler også Laser Radial eller Laser 4.7, som et alternativ til standarden fordi man er for lett til å mestre båten når det blåser mye. I Norge er det omtrent 30-40 barn og unge som seiler Laser Radial (2015).

En av de synlige forskjellene på Radial- og Standardseil er, utenom at førstnevnte er radialsydd, at Radialen har blå hjørner og det bredeste partiet av vinduet i seilet lengst forut, mens vinduet i Standarden er smalt forut.

Nacra 17

Nacra 17 er den nyeste klassen innen seiling. Dette er en rask katamaran båt som seiles av to personer. Den ble konstruert så sent som i 2011, men ble allerede året etter godkjent som klasse for Olympiske leker i Rio 2016. Den er også bekreftet og skal være OL klasse i 2020.

Båten er 5,25 meter lang, 2,59 meter bred i vannlinjen og veier 141 kilo. Storseilet er på 14,65 kvadratmeter, mens fokkeren er på 4 kvadratmeter og spinnakeren på 19,5 kvadratmeter.

RS:X

RS:X er ingen seilbåt, men derimot et seilbrett som ble godkjent som olympisk klasse i 2008. Brettet har vært i produksjon siden 2005 og det ble designet året før av Neil Pryde. Det er Olympisk klasse både for kvinner og for menn.

Olympisk seiling

Seiling kom med på det olympiske programmet i 1900 i Paris og har siden vært med alle årene frem til 2016 unntatt 1904 i St. Louis.

Norge har bra resultater i løpet av de årene med 17 gull medaljer, 11 sølv medaljer og 3 bronse medaljer. Med disse 31 medaljene så er Norge den tredje beste nasjonen i historien i seiling. Storbritannia troner på toppen av den listen med 58 medaljer hvorav 28 er i gull, mens USA er på andreplass med 60 medaljer, men bare med 19 gull medaljer