OL klasser i seiling

0 Comments

Seiling er en stor sport på verdensbasis, og det arrangeres utrolig mange konkurranser og regattaer for folk i alle aldre og ikke minst størrelser på båtene. Fra de minste optimist jollene til de største havseiler båtene. Og seiling er en stor sport i de olympiske leker hvert fjerde år. Som jeg skrev om i en annen artikkel her så har Norge vunnet gull medalje i de olympiske leker i Amsterdam i seiling i 1928 med Hans Kongelige Høyhet Kong Olav.

Mange Klasser – 49er

49er er en forholdsvis ny klasse i olympisk sammenheng i seiling. De har bare vært med siden OL i Sydney i år 2000. Båten er en skiffjolle. Den er konstruert av Julian Bethwaite. Båten har et mannskap på to personer og den ble en god suksess i olympisk sammenheng. Mannskapet deler oppgaver om bord – den ene tar seg av roret, og alt taktisk og strategisk, mens den andre trimmer seil. Begge har trapes for å hjelpe hverandre ved mye ving og holde båten så flat som mulig. Båten er 4,9 meter lang og 2,7 meter på det bredeste med vingene og masten ruver 7 meter i været.

470

470 er en tomanns båt med bermudarigg. Navnet på båten er båtens lengde i centimeter. Båten er fransk og konstruert av André Cornu i 1963. Det var en glassfiberbåt som var moderne og planende. En fin båt for seilere i alle aldre. Båten har vært olympisk klasse siden 1976 og fra 88 og fremover både med egen klasse for kvinner og for menn. Det er produsert over 40 000 av denne båten så det er en populær båt type selv om den er forholdsvis tung med sine 120 kilo. Fysisk god form er en fordel med denne båten.

Finnjolle

Svenskene har fått inn en olympisk båt her. Rickard Sarby konstruerte Finnjollen i 1948 for å benyttes i Sommer OL i Helsingfors i 1952. Denne båten er en av de med lengst fartstid i OL sammenheng. Skroget er omtrent det samme i dag som når den ble konstruert, mens den tidligere tremasten er i dag (siden 60-70 tallet) byttet ut med aluminiums materialer. I dag får man båten også med karbonfiber master og seil av kevlar materiale.

Båten er 4,5 meter lang og betjenes av en person. Masten er 6,66 meter høy og båten skal veie 107 kilo.

Laser

Er en liten kjapp en manns betjent båt. Båten er bygget i glassfiber med armering, har rigg i aluminium og et storseil. Laseren er en entype-båt som gjør at seilerens ferdigheter er det viktigste her i denne klassen mer enn noe annet siden alle har likt utstyr i alle sammenhenger. Laser brukes på standard båten av disse. Båten har også modellene Laser Radial og Laser 4,7. Disse to modellene har noen endringer i forhold til standarden, selv om skroget er det samme.

Båten har vært olympisk gren siden 1996. I 2012 var det produsert over 200 000 båter fordelt på 140 land i verden. Her kommer også artikkel nummer to for å få med litt om flere klasser av seilings klasser i olympisk sammenheng.