Seiling på vestkysten og i de norske fjordene

0 Comments

Hele veien fra Tananger og Stavanger sør for Bergen og hele veien opp til Trondheim så har den norske kysten en unik geografisk utseende og følger et veldig tydelig mønster. Ytterst finner du en rekke øyer av varierende størrelser so pryder denne unike kystlinjen, og innenfor en rekke fjorder og bukter. Alt dette ble dannet for millioner av år siden av isbreer som har skåret ut landskapet i sine bevegelser og skapt kanskje noe av den mest spektakulære naturen i verden.

Seiling i de norske fjordene

Dette er fjord Norge – en sjømanns paradis i Nord sjøen der de strekker seg innover og skjærer av mellom høye og majestetiske fjell på hver side. Kanskje er det loddrette fjellvegger på en ene siden og fantastisk natur på andre siden av fjorden du seiler innover eller det kan være høye fjell på begge sider. Og fjellene kan strekke seg like langt nedover i vannet som det gjør i høyden. Et eldorado for en dykker å utforske så vel som sjømenn og turister å nyte overflaten.

Når man runder Statt landet og begynner oppover Vestlandet, så er skillet mellom sør og Vestlandet ved Stavanger, og skillet mellom sør og Nord Norge er ved Trondheim. Mellom Stavanger og Trondheim er da Vestlandet.

Bergen er den nest største byen i Norge og ligger mellom to av de mest berømte og interessante fjordene. Hardangerfjorden som er kjent under flere navn og slynger seg 183 kilometer innover og er den nest lengst fjorden i Norge og den tredje lengste i verden. Ut fra Hardangerfjorden igjen går det massevis av små og større fjordarmer. Den andre fjorden som er kjent og berømt er Sognefjorden som er kjent for å være den lengste naturlige fjorden i verden.

Stavanger ligger i sydvestre hjørnet av en stor bukt av øyer og igjen omringet av fjorder. Lysefjorden med sin fantastiske Preikestolen. Dette er vel den mest viste fjorden som vises i forskjellige turistlitteraturer rundt omkring i verden om Norge og fjorder. Naturen rundt Lysefjorden og Preikestolen er så spesiell med sine dramatisk bratte og høye fjell og er mer markert enn de andre fjordene lenger nord i landet.

Naturen rundt fjordene er spektakulær, men det kreves god planlegging dersom du vil seile gjennom flere fjorder oppover i Norges land. Det er mange små bosetninger og grender langs fjordene, begrenset med ankringsplasser og mange småbyer. Men på grunn av distansene mellom disse plassene kreves det nøye planlegging. Husk også at vinden kan være uforutsigbar innover i fjordene når den kommer nedover fjordene og fjellene. God kvalitet på seilings utstyr og godt ivaretatt båt samt topp motor er viktig.

Øyhopping

Det er mange som foretrekker øyhopping, men ikke bevege seg på de mest dramatiske plassene men å beskue det hele på god avstand. Men selv på den måten er det mange dager med fantastisk seiling opp gjennom hele Vestlandet.

Havnene oppover er normalt ikke overfylte og du vil kun finne et fåtall andre båter i hver havn. Øyene er mangfoldige og varierte – rike på kultur og historikk for den som er interessert i slikt. Det er mye historie f.eks. fra vikingene og den epoken i historien. Du vil finne små fiskelandsbyer og mange som lever kun for fiske og sjøliv oppover langs norskekysten.