Seiling som hobby

0 Comments
Seiling som hobby

Forholdene for seiling er gode i Norge, som et land med en utstrakt kystlinje. Fra Halden i sørøst til Jakobselv på grensen mot Russland i nord ligger landet mot havet. Dessuten fins det tusenvis av kilometer med fjorder fra sør til nord. Seiling kommer ofte i annen rekke når man snakker om friluftsliv til sjøs, fordi mange foretrekker fritidsbåter med påhengsmotor og kubikk hestekrefter. Seiling krever en helt annen kompetanse innenfor sjøfart som tar flere år å lære seg.

Men det fins mange typer seilbåter, og det smarteste er å starte med de små seiljollene. Her kan man få prøve seg med å sette seil, jibbe og stå imot vinden for å få god fremdrift. Denne fritidssysselen krever verken store innkjøp eller mye erfaring. Når man begynner å gå opp i størrelse på båtene, kan man snakke om seilbåter eller seilskip. Det er mange som mønstrer på et seilskip for å komme seg unna livets kjas og mas, men også for å leve livet som en ekte pirat til havs for en stakket stund. Det gir læring i alt hva seiling dreier seg om, alt fra knuter, seiltyper, navigasjon og sikkerhet.

Innaskjærs eller havseilas

Når sommergradene kryper oppover her til lands er det mange som stikker til havs. De er den deilige og forfriskende luften som gjør at man kan nyte varme dager på fjorden. Mange velger å holde seg innaskjærs, da det er så mange steder å farte til og oppleve. Det gir en annen innsikt å komme seg ut på sjøen. Men det har blitt mer og mer vanlig å forsere store hav og osean på let etter nye farvann og opplevelser. Man kan skaffe seg en havseiler med to vinger som skjærer gjennom sjøen lydløst og effektivt. Disse tåler enorme bølger og har det aller mest moderne utstyret for nødmeldinger og lokalisering.

Typer seilbåter og seil

Vi var så vidt inne på det, men det fins like mange seilbåter som det fins biler. De minste kalles joller og kan ha en eller maksimalt to personer. Deretter kommer rigger, fiskeskøyter og regattaseilere. Seilbåter kan være alt fra 4-5 fot til den enorme Sailing Yacht A et 90 meter langt monster med tre master. Seilbåten veier nesten 13000 tonn og har i alt 8 dekk. Nok boltreplass til hundrevis av gjester. Men skal man legge til kai med denne vil man trenge hele Bryggen i Bergen.

Typer seilbåter og seil
Typer seilbåter og seil

Sedov er tross alt verdens største seilskip bygd i stål og tre og masta er 60 meter høy. Skipet er 122 meter langt og ble bygget for over 100 år siden. Det fins også mange forskjellige seil på en seilbåt. Råseil, spriseil og spinnaker er alle forskjellige typer seil på en seilbåt. De hjelper til med flere ting, retning og fart. Når en seilbåt har fått god fart, er det ikke bare å stoppe framdriften. Det er seilene og rotet som kan endre retningen når vinden fortsetter i samme retning. Det er kunsten å kunne temme vinden som gjør seiling til en spennende hobby for fritidsfolk i Norge.