Seiling som sport

0 Comments

Seiling som sport eller seiling som fornøyelse på vannet. Begge deler er garantert fantastisk for de som driver med dette som sport, eller har muligheten til å komme seg ut på vannet for å bare slappe av og nyte den friheten det er å komme bort fra dagliglivets stress og mas. Sportslig har lille Norge markert seg flere ganger opp gjennom årene i seiling. Senest i fjor høst tok vår Konge 6. plass i Verdensmesterskapet i Seiling.

Seiling som sport

Seiling er en sport som øker i størrelse. Siden det Internasjonale Seilforbundet startet å organisere Verdensmesterskap i Seiling har antall land som deltar økt fra 71 til 83 siden 2003. Norges siste gode resultat står faktisk Hans Høyhet Kong Harald for. Han endte på en fin sjetteplass under VM for 8mR-båter i høst (2017). Denne seilasen var faktisk på hjemmebane i Oslofjorden – målgangen var like utenfor Hankø.

Det var mer kongelig som vant i seiling i fjor høst. Spanias tidligere konge Juan Carlos vant i en alder av 79 år vunnet VM-gull i seiling. Han seilte i Classic six-mesterskapet i Canada og vant altså dette. Juan Carlos var OL-deltaker i 1972 og er fortsatt aktiv seiler og konkurrerer selv om han er passert pensjons alderen for lengst!

Typer og steder

Seiler man konkurranse så er det utrolig mange båt-typer og distanser det konkurreres. De korteste er bare rundt 20 nautiske mil, mens de lengste er over 200 nautiske mil. Og enda lenger en dette også i spesielle tilfeller av havseilaser.

De korte distansene skjer innenfor alt som er av skjær og øyer eller der man kan se de fra land – altså ikke ute på åpent hav.  Eller det kan også foregå på innsjøer. Her er det snakk om små joller, brettseiling, kjølbåter og alle de som er betjent av bare en eller to personer.

Havseilere og tur seilere foregår derimot, hvor det er muligheter for overnatting ombord, foregår mer ute på åpent hav. Også her er det flere klasser etter hvor stor båten er og hvilke typer seil den har med mer.

Olympiske leker og verdensmesterskap

Det er ulike klasser det konkurreres i når det er i disse to store mesterskapene. I VM seiles det 11 forskjellige klasser for damer og herrer. Da regnes samme båt typen for damer og herrer som to klasser dersom det er samme båt typen.

I OL seiles det kun sju forskjellige klasser. I OL er Norge faktisk tredje beste nasjon gjennom OL historien med totalt 31 medaljer. De medaljene er fordelt som hele 17 ganger med norsk utøver på toppen av pallen. 11 ganger på Sølv medalje plass og 3 ganger på laveste trinnet på seierspallen. Meget bra innsats dette her. Og la oss håpe at vi får enda flere medaljer i de kommende Olympiske lekene.

Norges Seilforbund

Ønsker du å vite mer om seilingen i Norge, så kan du gå inn på sidene til Norges Seilforbund. Der finner du både nyheter om regattaer og resultater fra seilas og masse annet lesestoff om seiling.