Vindsurfing og varianter

0 Comments

Vindsurfing er en sport som foregår opp på vannflaten og kombinerer elementer av surfing og seiling. Du trenger et «bord» eller et brett som normalt er 2,5 til 3 meter langt som forskyver mellom 60 til 250 liter vann og som blir drevet fremover av et seil. Riggen er koblet til brettet med en fritt roterende universal feste og består av en mast, 2-sidig bom og seil. Seilets størrelse varierer vanligvis fra 2,5 m2 til 12 m2, avhengig av forholdene, seilerens dyktighet, typen vindsurfing som gjennomføres og vekten av personen som står på brettet. Det finnes mange varianter av måter å ta seg frem oppe på vannflaten i dag. Vindsurfingen er vel kanskje den som er aller mest kjent. Men det finnes andre varianter;

Skurfing

Skurfing er en vannsport som skjer oppe på vannflaten og hvor utøveren blir trukket fremover på er surfebrett bak en båt og trukket av et tau mellom båten og utøveren. Skurfing er veldig populært på flere steder i verden, men kanskje spesielt på enkelt steder i Australia. Skurfing er ikke en profesjonell sport og har ingen kjente konkurranser. Der er en fristil sport som innebærer individualistisk stil og form. Dette kan kanskje kalles for forløperen til «wakeboarding».

Tubing

Tubing er en artig form for vannsport. Dette foregår med en stor gummislange som blir trukket bak en båt i ganske raske hastigheter. Generelt så blir dette betraktet mer som en nybegynner aktivitet eller en barneaktivitet på grunn av mangel for behov av kunnskap og dyktighet. Eneste utfordring her er å hold gummiringen på rett kjøl uten å velte mens båten trekker den raskt fremover og foretar skarpe svinger for å utfordre den eller de som sitter oppe i gummiringen. DE som er litt mer erfarne med dette forsøker ofte å foreta hopp når de passerer bølgene som båten lager når den foretar sine svinger og når den kjører av gårde. Det kan også forsøkes å foreta «ruller» mens man trekkes fra side til side bak båten

Wakeboarding

Wakeboarding er en overflatevannsport som innebærer å ri en wakeboard over overflaten av en vannkilde. Den ble utviklet fra en kombinasjon av vannski, snøbrett og surfing teknikker. Rytteren er vanligvis trukket bak en motorbåt; Vanligvis i hastigheter på 25-40 kilometer i timen, avhengig av vannforhold, brettstørrelse, rytters vekt og rytters komforthastighet.

Vann ski

Vann ski er vel kanskje den sporten vi kjenner best til i tillegg til vind surfing her i Norge, selv om det er mange andre varianter som praktiseres her til lands også.

Vannski er en sport og rekreasjonsaktivitet, og er populær i mange land rundt om i verden hvor det er hensiktsmessige forhold. Et vann med en viss størrelse eller åpent hav med ikke alt for mye bevegelse i vannet eller bølger om du vil.

Innover på elver og innsjøer kan man også utføre eller leke seg på vannski. Standard vannski ble opprinnelig laget av tre, men nå er de vanligvis laget av glassfiberbaserte kompositter. De er av tilsvarende lengde som alpin ski, men noe bredere. I stedet for en stiv binding, har de en gummiformet binding, der utøverens føtter plasseres inne i bindingen. Utøveren blir trukket fremover av en båt med et tau mellom båten og utøveren. I utøverens ende av tauet er det et håndtak og i båten ende en festeanordning for å feste tauet fast til båten. Utøveren kan slippe tauet straks det er ubehagelig eller man ramler i vannet.